Interview med Gitte Broeng i Weekendavisen

Frøken-Klokken_interview_weekendavisen

Weekendavisens Jannie Schjødt Kold har interviewet Gitte Broeng om hendes debutroman Frøken Klokken. Herunder er et kort uddrag.

 

SMÖRGÅSAR TIL TIDEN

af Jannie Schjødt Kold

“Jeg vil gerne beskrive, hvordan det føles, når tiden går. Langsomt eller hurtigt,« siger forfatteren, der i Frøken Klokken stiller skarpt på den slags banaliteter, livet er fuld af. Også i 1938, hvor verden stod på tærsklen til krig. »Det lille ’bur’, de optager tiden i, er sådan et lille lukket rum, hvor verden holdes ude, og tiden er gået i stå.”

Så længe det varer. For tidsplanen ramler, og klokkeslættene hober sig op. Det bliver ikke bedre, da Frøken Klokken falder tømmermændsramt i søvn, og direktøren for teleselskabet kigger forbi for at se, hvordan arbejdet med tidsmeldemaskinen skrider frem. På handlingsplanet sker der ikke alverden i det lille lydstudie, men det lidt, der sker, har Gitte Broeng tilført en vis cliffhanger-effekt. Et tidspres i fortælleformen, der modsvarer den alvor, der blev lagt i optagelserne til Danmarks første »talende ur«.

“I dag har man altid en automatstemme i røret, når man ringer til en virksomhed, men dengang har det virkelig været enestående,” forklarer hun.

Så stærk var troen på det nye kommunikationsredskab, at fremtrædende repræsentanter for det danske teleselskab tog på en to måneder lang inspirationsrejse til Amerika, telefonens moderland. Selvom det kan virke naivt, kommer man uvægerligt til at tænke på den tiltro til internetmediet, vi lever med i dag. Dét er der fremtid i.

“Der var en enorm fremskridtstro og imponerethed over ny teknologi, som virker komisk i dag, hvor der næsten ikke er nogen, der ringer til Frøken Klokken mere.”

Men pointen er, at alt, hvad der er moderne, før eller siden bliver gammeldags. Det er den indbyggede ironi i Gitte Broengs radiodramaegnede debut, og den gælder også den alvor, hvormed vi modtager nye generationer af smartphones, og hvad der ellers er på vej.

“Det er den eftertanke, jeg gerne vil have frem,” siger hun. “At vi skulle tage at se på, hvilke værdier vi har her og nu. Eller se os lidt tilbage frem for kun stakåndet at fokusere på progression og det næste nye.”

 

Læs også uddrag af Lars Bukdahls anmeldelse af Frøken Klokken her >

Du kan købe eller blot læse mere om Frøken Klokken her >