Berlingske anmelder: En næsten naturstridigt vellykket roman

Berlingske_Dræsinen1200x600

På forsiden af bogsektionen giver Berlingskes anmelder seks stjerner til Carl-Henning Wijkmarks roman DRÆSINEN. Læs kort uddrag herunder.

?????? (seks stjerner)

TILBAGE TIL PARADIS

En præst og tre aber sejler fra Afrika til Amerika i Carl-Henning Wijkmarks næsten naturstridigt vellykkede DRÆSINEN.

Af Jeppe Krogsgaard Christensen

(…)

Eventyrromaner – tænk Jules Verne! – er en tydelig inspiration, men rejsen i den congolesiske jungle, der på én gang er virkelig og et billede på det ukendte og underbevidste, deler også stemning med Joseph Conrads »Mørkets hjerte«.

Men i kernen er »Dræsinen«, sådan som jeg læser den, en civilisationskritik i en eventyrlig form, der stiller skarpt på en kultur i aftagende og på drømmen om en ny, smukkere forening af dannelse og natur, af tro og
videnskab. Drømmen om at begynde forfra, simpelthen, og hele tiden med Kierkegaards tanker om »Gjentagelsen« som mulighed eller umulighed in mente.

Alt dette er derinde i den næsten naturstridigt vellykkede roman. Eller som den nordiske forfattertitan Karl Ove Knausgård meget præcist har formuleret det: »’Dræsinen’ er en rystende god roman. Den hører til blandt de allerstørste, dem du husker resten af dit liv. Åh, det begynder at boble i mig af glæde, bare jeg tænker på den. Sikke en roman!«

 

Køb Dræsinen >